+361-700-8225
info@5percangolnyelviskola.hu

Tanfolyami szintek és leírások

LEVEL 1 (A-B) – LEVEL 2 (A-B) – LEVEL 3 (A-B) – LEVEL 4 (A-B)

TELJESEN KEZDŐ SZINT (LEVEL 1-A)

A teljesen kezdő szint azt jelenti, hogy még soha nem tanultál angolul semmilyen formában. Akkor jelentkezz ilyen tanfolyamra, ha tényleg mindent előröl szeretnél kezdeni, és nem fog bosszantani, ha az ABC-t, a számokat és a köszönéseket is meg kell tanulnod. (Sok kezdő tanfolyamra beiratkozó hallgató panaszkodik arra, hogy túl lassan haladnak az anyagban, és idegesítik a ténylegesen kezdő hallgatók. Tehát, ha már tanultál angolul – legyen az bármilyen régen is – és valószínűsíthető, hogy be fognak ugrani a régi dolgok, akkor inkább egy újrakezdő tanfolyamot válassz!

ÚJRAKEZDŐ SZINT (LEVEL 1-B, LEVEL 2-A)

Az újrakezdő szintet azoknak a tanulóknak ajánlom, akik már tanultak angolul, de nem jutottak túl messzire a tanulmányaik során. Igazából a legjellemzőbb rájuk az, hogy már többször is nekifutottak a tanulásnak, kipróbáltak már többféle tanulási formát, de vagy nem voltak elég kitartóak, vagy nem a nekik legmegfelelőbb módszert választották. Jellemzően a következőket tudják többé-kevésbé helyesen használni: to be, to have, Present Simple, Present Continuous, was/were, Past Simple (esetleg Past Continuous), Future Simple (will), going to, can, need, should, must, have to, főnevek egyes és többes száma, névelők (a/the), melléknevek és határozók, prepozíciók.

GYENGE KÖZÉPHALADÓ SZINT (LEVEL 2)

A gyenge középhaladó szintet azoknak a tanulóknak ajánlom, akik már túljutottak a kezdeti nehézségeken, és már nagyon közel vannak az alapfokú nyelvvizsgához. Tapasztalataink szerint ma Magyarországon a legtöbb nyelvtanuló ezen a szinten van, beleértve azokat is, akik már érettségiztek angolból. A gyenge középhaladó szinten lévő tanulóknak egy nagy „lökés” kell, egy olyan motiváció, amiért érdemes dolgozni (középfokú nyelvvizsga, egy új munkahely, külföldi lehetőség, főiskolai vagy egyetemi felvételi, stb.) Ha a motiváció megfelelő tanulási módszerrel párosul, nagyon gyorsan jó eredményeket lehet elérni! Jellemzően a következőket tudják többé-kevésbé helyesen használni: to be, to have, Present Simple, Present Continuous, was/were, Past Simple, Past Continuous, Future Simple (will), Present Perfect Simple, going to, can, need, should, must, have to, főnevek egyes és többes száma, névelők (a/the), melléknevek és határozók, melléknévfokozás, prepozíciók.

KÖZÉPHALADÓ SZINT (LEVEL 3)

Ha ezen a szinten vagy, akkor már komoly nyelvtanulási múlttal rendelkezel, és egy kis gyakorlás és tanulás után már a középfokú nyelvvizsgát is le kellene tudnod tenni. A legfontosabb feladat ezen a szinten az íráskészség fejlesztése, mert sajnos jellemzően ez igen gyenge pontja az egyébként erős szinten lévő tanulóknak is. Jellemzően a következőket tudják többé-kevésbé helyesen használni: to be, to have, Present Simple, Present Continuous, was/were, Past Simple, Past Continuous, Future Simple (will), Future Continuous, Present Perfect Simple, Present Perfect Continuous, going to, can, need, should, must, have to, may, might, főnevek egyes és többes száma, névelők (a/the), melléknevek és határozók, melléknévfokozás, prepozíciók, conditionals, passive voice.

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA SZINT (LEVEL 4)

Ha az ezen a szinten lévő tudnivalók nagy részét magabiztosan ismered, és gyakorlatban is tudod használni őket (pl. fogalmazásban is), akkor elérted a középfokú nyelvvizsga szintet. A legfontosabb feladat ezen a szinten is az íráskészség fejlesztése (fogalmazások, esszék, stb.). Az íráskészség fejlesztéséhez célszerű tanári segítséget igénybe venni, hiszen itt már nincsenek A és B válaszok, azt, hogy írásod helyes-e vagy sem, csak egy tanár tudja megítélni. Továbbra is nagyon fontos a sok angol nyelvű szöveg hallgatása (TV, rádió, internet, DVD), és a beszédgyakorlási lehetőségek megragadása. Ezen a szinten nem feltétlenül szükséges tanfolyamra járni, a nyelvtant egyedül is tudod gyakorolni, viszont a beszélgetéshez nagyon ajánlom, hogy akár csak heti 1 alkalommal, de járj el anyanyelvi tanárhoz, ha lehetőségeid engedik. (Ma már erre online megoldások is vannak, pl Skype-on tartott órák.) Jellemzően a következőket tudják többé-kevésbé helyesen használni: Ezen a szinten már illik minden fontosabb nyelvtani pontot ismerni, és használni (amelyeket az előző szintnél említettem), plusz a Reported Speech és Question, illetve gerund és infinitive témaköröket is ismerni kell.

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA UTÁNI SZINT (LEVEL 5)

Ezen a szinten a kulcs a gyakorláson van. Elvileg minden fontosabb nyelvtani pontot már elsajátítottál, most már a stílusod finomításán, illetve a szókincsed fejlesztésén van a sor, különös tekintettel a kifejezésekre, phrasal verb-ekre és idiómákra. Továbbra is nagyon fontos a beszéd és a hallás utáni értés szinten tartása és fejlesztése is! Ha nem szeretnél tanfolyamra járni, de mégsem szeretnéd, ha a tudásod megkopna, akkor csatlakozz egy angol nyelvi klubhoz, ahol kedvedre gyakorolhatod a nyelvet. Ezen a szinten érdemes egy hosszabb-rövidebb külföldi nyelvtanfolyamon is részt venni, mert nagyon sokat tud dobni a nyelvtanulók tudásán!